Okul Öncesi Etkinlikler

OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLER

ÖĞRENME MERKEZLERİNDE OYUN

 

Öğrenme merkezlerinde oyun etkinliği; programımızda güne başlama etkinliği olarak kullanılmaktadır. Fakat gün  içerisinde değişik zamanlarda da kullanılabilir. Öğrenme merkezlerinde çalışırken çocuklar rahatlamış, arkadaşlarıyla paylaşımda bulunmuş, gün içinde yapacağı diğer etkinliklere hazırlanmış, kendi potansiyelini gerçekleştirme fırsatı bulmuş olur.

 

Okulöncesi eğitim kurumları öğrenme merkezilerinde evcilik, fen ve matematik, sanat, eğitici oyuncak, blok vb...Merkezleri  bulunabilir. Ancak grupların öğretmenleri sınıfın fiziki durumu, çocukların ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda grubunda kullanacağı   öğrenme merkezilerini belirleme özgürlüğüne sahiptir.

 

TÜRKÇE

 

Türkçe etkinlikleri içinde tekerlemeler, parmak oyunları, şiir, bilmece, sohbet, resimli kitap okuma, öykü anlatma, taklit oyunları, pandomim, dramatizasyon, öykü tamamlama etkinlikleri vb. yer almaktadır.

Türkçe etkinlikleri sırasında çocukların Türkçe´ yi doğru ve güzel konuşmalarının sağlanmasının yanı sıra sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi üzerinde de önemle durulur.

 

OYUN VE HAREKET

 

Öğretmen ya da çocuklar tarafından yapılandırılmış, kuralları olan ve grupça oynanan etkinliklerdir. Sınıf içinde ya da bahçede oynanabilir. Öğretmenin belli bir amaca ulaşmak üzere başlattığı; ancak sürecin tamamen çocuk tarafından yönlendirildiği oyunlar "yarı yapılandırılmış oyunlar"dır. Yarı yapılandırılmış oyunlar, oyunun öğrenme yöntemi ve tekniği olarak kullanıldığı kategoridir. Aynı zamanda çocuk merkezlidir.

Bu oyunlarda çocuğun insiyatifini kullanması önemlidir. Böylelikle çocuğun yaratıcılığı desteklenir.

Herhangi bir materyalle oynanan, kuralları önceden belirlenmiş olan ya da öğretmenin belli bir amaç ya da kazanıma ulaşmak için başlattığı ve süreçte öğretmenin ve çocuğun aktif olduğu oyunlar ise "yapılandırılmış oyun" dur.

Okul öncesi çocuğunun temel gereksinimlerinden biri de harekettir. Çocukların hareket gereksinimleri oyun etkinlikleri sırasında doğal olarak karşılanır.

 

MÜZİK

 

Müzik etkinlikleri günlük planda yer alan diğer etkinlikler sırasında da kullanılabilen etkinliklerdir. Ses dinleme ve ayırt etme çalışmaları, şarkı söyleme, ritm çalışmaları, yaratıcı hareket ve dans, müzik eşliğinde hareket, müzikli öykü oluşturma ve çeşitli işitsel algı etkinliklerini içermektedir.

 

FEN VE MATEMATİK

 

Çocukları gözlem yapmaya, araştırma, inceleme ve keşfetmeye yönelten etkinliklerdir. Bu etkinlikler;

Deneyler
Araçları tanıma ve kullanma,
Çeşitli çalışma yöntem ve tekniklerini kullanma,
Keşifler, icatlar,
Mutfak çalışmaları
Doğa gezileri ve yürüyüşleri, piknikler, kamplar,
Koleksiyonlar,
İlgili bilim alanlarındaki kaynak kişileri konuk olarak çağırma,
Başvuru kitaplarını, diğer kitapları ve dergileri inceleme,
Fotoğraf çekme, fotoğraf inceleme,
Belgesel vb. izleme

Gibi çalışmalardan oluşmaktadır. Ayrıca Fen ve Matematik etkinlikleri sırasında çocukları doğaya çıkarıp; onları, doğayı ve doğadaki canlı ve cansız varlıkları tanımaya, sevdirmeye ve korumaya yönelik bilgi ve becerilerle donatılır.

 

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

 

Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları çocukların ilköğretime geçişini kolaylaştırmak, hazır bulunuşluk düzeylerini arttırmak amacıyla yapılan etkinlikleri içermekte, asla okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır.

Bu çalışmalar yalnızca son aylara yoğunlaştırılmamalıdır. Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları tüm yıl içinde, çeşitli etkinliklerde gerçekleştirilmelidir. Aşağıda verilen çalışmalar ilköğretime hazırlık çalışmalarının bir bölümünü oluşturmaktadır.

Görsel algılama çalışmaları
El-göz koordinasyonu
Şekil-zemin ayrımı
Şekil sabitliği
Mekanda konum 
Mekansal ilişkiler
İşitsel algı çalışmaları (Fonolojik duyarlılık)
Dinleme
Konuşma
Sesleri ayırt etme
Seslerle nesneleri ya da nesne resimlerini eşleştirme
Dikkat ve bellek çalışmaları
Temel kavram çalışmaları
Problem çözme çalışmaları
El becerisi çalışmaları (Çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma, yapıştırma vb.
Özbakım becerilerini geliştirme çalışmaları
Güven ve bağımsız davranış geliştirme çalışmaları

 

DRAMA

 

Bu çalışmalar çeşitli kaynaşma-ısınma çalışmaları, pandomim, rol oynama, doğaçlama, öykü oluşturma, dramatizasyon gibi etkinliklerden oluşur.

 

ALAN GEZİLERİ

 

Çocukların ilgisini çekecek, yöresel, kültürel, mesleki ve güncel önem taşıyan her mekan çocuk için doğal öğrenme alanıdır. Bu alanlar; içinde bulunulan yörenin tarihi bir binası, müzesi, bir ressamın sanat atölyesi, matbaa, fabrika vb. olabilir.

Çocukların araştırma yapma, problem çözme ve olayı yerinde gözlemleme yolu ile doğrudan öğrenme gereksinimlerini karşılamak amacıyla da çeşitli çevre gezileri yapılır.

 

SANAT

Sanat çalışmaları gün içinde çeşitli formlarda çocuklar için etkili bir öğrenme fırsatı olarak kullanılabilir. Sanat çalışmalarından eğitim programındaki amaç ve kazanımlara ulaşmada teknik olarak da yararlanılabilir. Çok sayıda sanatsal teknik kullanılarak yapılan çalışmalar vardır. Bu çalışmalara günlük plan içinde yer verilir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi